Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

S Maďarem v polní kuchyni

28. 04. 2017 10:08:30
S Maďary se to má tak; guláš se vaří zásadně venku. Je jedno, jestli venku prší, sněží nebo se na město valí obří tsunami. Maďar vaří guláš venku.

Během mé první návštěvy v Maďarsku se chtěl můj muž - Maďar pochlubit národními poklady a udělat dojem. Zavedl mě do sklípku na těžké barikové červené víno, ukazoval mi romantickou scenérii u Balatonu, na němž pluly v západu slunce plachetnice, dal mi poprvé ochutnat pálenku a chléb s kachním tukem a cibulí, běhal po bitevním poli u Moháče a zaníceně vysvětloval průběh bitvy a pochopitelně - cpal do mě guláš horem dolem.

Přátelé, já jsem během tří dnů ochutnala pět různých variací guláše!

Jen co jsme vešli do restaurace, už Maďar objednával nějaký guláš (i když to byl občas asi perkelt a občas asi gulášová polévka). Musím se vám ovšem přiznat, že mi to vlastně ani tak nevadilo. Chutnaly všechny báječně.

A tak jsem brzy pochopila, že se guláš stane nedílnou součástí našeho jídelníčku. Navíc samotná příprava guláše je doménou mužů, takže tím lépe. Úkolem ženy je nalít si víno, nepřekážet a sem tam obdivovat kuchařovu zručnost. Jaké překvapení mě ale čekalo, když jsem zjistila, že Maďar nehodlá vařit guláš doma v kuchyni. A to nikdy. Nechápavě se na mě zadíval, když jsem mu na plotnu připravila hrnec. Zakroutil nesouhlasně hlavou a zmizel na několik minut v zahradním domku, odkud postupně vynosil vše potřebné, aby si na zahradě zřídil polní kuchyni.

Vaření guláše je třeba chápat jako významnou společenskou událost. Sejde se celá rodina, přátelé, sousedé a náhodní kolemjdoucí, rozestaví se do kruhu kolem kuchaře a klábosí se skleničkou v ruce. Takže kdybyste při výletu do Maďarska narazili na skupinu tajuplných lidí uspořádaných do kruhu, zpoza jejich postav stoupá dým, nebojte se. Nejde o obětní rituály či spiritistické seance. To jen Maďaři vaří guláš.

Svým způsobem je vaření guláše taková one man show, při které se kuchař stává hvězdou. Všechno ztichne, planetární systém se na chvilku točí jen kolem něho a on si užívá svých pět minut slávy, když odpovídá na dotazy ohledně špeku, původu masa, čerstvosti paprik a lokace toalet. Je středem pozornosti už jen proto, že v ruce drží obří vařečku, která vypadá jako atrapa z ranního pořadu pro děti a kterou rád významně mává, když důležitě vysvětluje záludnosti receptu.

No a teď si představte, že by se tohle všechno muselo přestěhovat do kuchyně; kuchař, kotlík, oheň, dvacet hladových krků a obří vařečka. To prostě nejde.

Maďaři si vždycky najdou důvod se sejít, uvařit si guláš a načít nový sud. Ať už je to narození dítěte, rozlučka se svobodou, promoce, sobota...protože jsou nesmírně společenští, milují hostit a být hoštěni. A rádi vedou řeči. V Maďarštině, jak jinak. Takže já si ani neškrtnu, jak jinak...i přesto mám tahle setkání ráda, protože...

...guláš, přátelé, to Maďaři opravdu umí. Pěkně na cibulce s domácí sušenou paprikou a paprikovou pastou...generacemi vyladěný k dokonalosti.

Takže guláši zdar, maďarskému zvláště.

PS: Maďarští kuchaři berou vaření v kotlíku smrtelně vážně a navazují se svým gulášem citový vztah. Tak ať vás nenapadne jim do vaření kecat, nebo, nedej bože, do kotlíku šťouchat vařečkou! Neb zhynete bídnou smrtí. A navíc už vám nenalejou a to je ještě horší.

Autor: Tereza Lišková | pátek 28.4.2017 10:08 | karma článku: 36.77 | přečteno: 2137x

Další články blogera

Tereza Lišková

Malý průvodce rakouským gastro-peklem

Máme tady prázdniny, což znamená, že půlka národa míří na vysněnou dovolenou do Chorvatska. A na staré dobré přetížené cestě přes Rakousko se může lehce stát, že v nekonečné koloně zaútočí hlad.

30.7.2017 v 10:23 | Karma článku: 30.44 | Přečteno: 1914 | Diskuse

Tereza Lišková

Babiččiny opulentní obědy

Mám dvě babičky. Obě vaří skvěle. Jedna decentně, sofistikovaně a zdravě, druhá tučně, tučně a hlavně tučně. Co kdyby přišla další válka? Tak ať jsme tlustý na tři prsty.

22.6.2017 v 10:42 | Karma článku: 25.70 | Přečteno: 927 | Diskuse

Tereza Lišková

18 věcí, které dělám, když jsem v Praze

Mám pocit, jako kdybyste pustili stopky a já slyšela tikot každé vteřiny, která uplynula a která mi připomíná, že můj pobyt se krátí, a proto není čas ztrácet čas. Než můj pražský čas vyprší, je třeba zažít mnoho věcí...

14.4.2017 v 16:22 | Karma článku: 18.99 | Přečteno: 739 |

Další články z rubriky Poezie a próza

Dita Jarošová

Roš Hašana z Jičína...

Výstava fotografií "Jeruzalém nedělitelný a věčný" cestovatele, ochránce přírody, poslance PhDr. Robina Böhnishe právě dorazila do Jičína, symbolicky včas, právě v době největšího židovského svátku, Nového roku, vysokého svátku.

19.9.2017 v 21:52 | Karma článku: 7.13 | Přečteno: 127 | Diskuse

Jaroslav Kuthan

Průšovi já práci hledat nebudu! (povídka)

Když Průša vlezl do mé kanceláře (ano, mám svou kancelář), musel jsem vynaložit obrovské úsilí, abych na sobě nedal znát radost.

19.9.2017 v 14:00 | Karma článku: 11.32 | Přečteno: 324 | Diskuse

Tereza Špetlíková

Sluhové zla jsou zpět v PAX číslo 5

Chytlavá, tajemná, hravá a s detektivní atmosférou... Taková je úvodní znělka nového pokračování osudu vyvolených bratrů Alrika a Vigga, kterým svůj hlas opět propůjčil Jan Vondráček.

19.9.2017 v 8:17 | Karma článku: 3.47 | Přečteno: 107 | Diskuse

Jan Zerbst

Cesta k lidskému zatracení - 1. jednání / 11. - 12. obraz

Velitel Kämpf musí přistoupit na nový plán poprav, zatímco Kurt Gemeier se musí vyrovnat s tím, že poprvé vraždil. Délka tohoto textu je cca 8 minut.

19.9.2017 v 7:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Marcela Valouchová

Šutr 15 - Návrat

Byli v polovině cesty domů. Roman stále hýřil optimismem a vzpomínkami na rodnou planetu. „Vždy jsem cestoval, nevěřil jsem, že se mi bude tolik stýskat. Myslím, že se teď usadím a budu si chvíli užívat.

18.9.2017 v 7:20 | Karma článku: 3.90 | Přečteno: 107 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1200

Jsem Češka žijící s Maďarem v Rakousku...tak si nalijte kávu, pohodlně se usaďte a pojďte si přečíst, jaké to je ;) Další články na: jestepetminut.blogspot.com

 

 

 

 



Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.