Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malý průvodce rakouským gastro-peklem

Máme tady prázdniny, což znamená, že půlka národa míří na vysněnou dovolenou do Chorvatska. A na staré dobré přetížené cestě přes Rakousko se může lehce stát, že v nekonečné koloně zaútočí hlad.

Kolona u Vídně se táhne krokem. Rádio Blaník už nemá dosah, a tak se autem line melodie lehce chrochtavé němčiny. Otec rodiny začíná nespokojeně oddychovat a prsty bubnuje do volantu. Je horko a řízky došly už u Brna. By do toho kopl. Pomalu přichází hlad.

Děti otravují, že chtějí do Prátru. Nic nebude. Chtěli jste k moři, ne? Tak buďte zticha, Prátr bude příště. Otec nasupeně vypíná dojemný song Ich lass für dich das Licht an. Bože, to se nedá poslouchat! Mámo, dej tam nějaké cédéčko. A vzduch prosytí dětské hlasy. Krávy, krávy, jak si vlastně povídáte, krávy, krávy, jakou máte řeč. Bubububububůůůůů. Otec začne vzpomínat na svoje bezstarostné mládí, kdy byl svobodný a bezdětný.

Hlad se stupňuje stejně jako kňourání nudících se dětí. Rodinka zaparkuje škodovku před motorestem Rosenberger a udělá několik vtípků na Rosenberga. Haha, Rosenberg, chápeš to? Budeme jíst u pornohvězdy! hahaha... načež jdou čelit záludnostem rakouského jídelního lístku. 

A protože je mi toho chudáka táty i mámy opravdu líto, rozhodla jsem se jim tu cestu trochu ulehčit a nabídnout velice rychlý přehled jídel, které v menu potkají a nebudou muset zdržovat ostatní ve frontě hlasitým dohadováním, co že to je Tafelspitz a proč je to ksakru tak drahý.

Tak jdeme na to...

 

Vorspeise (předkrmy)

Leberknödelsuppe (polévka s játrovými knedlíčky) - Víme, známe…tohle od nás určitě Rakušané obšlehli. Hovězí vývar s jedním či dvěma knedlíky o velikosti tenisového míče.

Frittatensuppe – Opět hovězí vývar s nudličkami z palačinkového těsta. Já vím, zní to zvláštně, ale špatné to není. Zkuste to a uvidíte, že nekecám.

 

Hauptspeise (hlavní jídlo)

Wiener Schnitzel (vídeňský řízek) – Tak jasně. Klasika. Řízek bývá vyklepán do velikosti pizzy a usazen na půl kilo hranolek. Lepší restaurace do něj navíc zapíchnou malou vlaječku, aby bylo jasné, jak moc jsou pyšní na svůj národní pokrm. K vídeňáku se obvykle servíruje kečup, aby dostal žaludek co proto.

Pokud si říkáte, že to je už příliš fritovaného na centimetr čtvereční, tak koukněte k vedlejšímu stolu a zjistíte, že Rakušané jedí bez uzardění řízek s rýži, případně řízek s rýži vylepšený zašedlým hráškem. A s brusinkovou marmeládou, protože to je ovoce a ovoce jsou vitamíny. To je verze pro mámu dietářku.

Grill Teller (grilovaný talíř) – Je libo hovězí, vepřové, kuřecí nebo opečený buřt? A proč ne všechno najednou? Jste přeci v Rakousku! V zemi, kde se nemožné stává skutečností. A hranolky k tomu. Aaaaaa….? Jasně, kečup. Poslední vůli sepsanou máte?

Leberkäse (sekaná) – To máte tak, když je spěch a není čas vysedávat po hospodách, tak si u prvního stánku či v běžném obchodu typu Spar koupíte Leberkäse čili sekanou. Podává se běžně v housce s….? Bingo! S kečupem, ale i s hořčicí – to je verze pro fajnšmejkry. Když se člověku sekaná ojí, tak si může dát verzi Leberkäse mit Käse – sekanou se sýrem. V restauracích se sekaná podává s přílohou (nejčastěji s hranolkami) a ten, kdo chce zemřít v bolestech, si může dát sekanou v trojobalu jako řízeček. Třeba s kečupem.

Rindsgulasch mit Knödel (hovězí guláš s knedlíkem) – Pochopitelně i Rakušané mají svojí podobu guláše. Sice Maďar chytne kopřivku, už když ho zahlédne napsaný na jídelním lístku, ale za sebe musím říci, že to není zas až tak špatné. Jenomže já jsem vděčný strávník vycvičený z české školní jídelny, takže... 

Jak jste si všimli v názvu, guláš se podává s knedlíkem. Přesněji řečeno - právě s jedním knedlíkem. Tyrolským tenisovým míčkem, který spolehlivě zasytí, ačkoliv na to, chudáček opuštěnej, vůbec nevypadá. A to zelené, co z něj čouhá, to je prosím petrželka, tak se toho nebojte. Jestli se vám při krájení knedlíku podaří udržet veškerou omáčku a maso na talíři, dejte si high five se spolustolovníky, protože jste borci, nebo chirurgové a máte velice jemnou motoriku.

Tafelspitz - Vařený hovězí plátek s bramborem a jablečným křenem patří mezi klasiku rakouské kuchyně. Patří mezi mé nejoblíbenější rakouské pokrmy. Na tom se náhodou s císařem Františkem Josefem I. shodneme. Je drahý, je vařený a moc dobrý.

 

Salate (saláty)

Saláty jsou regionální disciplínou. Každý si ho dělá a dochucuje po svém, což znamená, že ačkoliv se salát jmenuje stejně, může v různých regionech chutnat zcela odlišně.

Gemischter Salat (míchaný salát) – Všudypřítomný míchaný salát se běžně podává právě k výše zmíněným fritovaným kalorickým bombám, aby strávník získal pocit, že přeci jen pro to své zdravíčko něco udělal. Pokud pojedete do Chorvatska starou dobrou přetíženou cestou přes Vídeň a Slovinsko, tak budete projíždět kolem Grazu, což je region Štýrsko. Ten je známý pro fantastický dýňový olej, který právě v takovém míchaném salátu můžete ochutnat a zamilovat se.

 

Dessert (dezerty)

Kaiserschmarren – je klasifikováno jako dezert, ale pokud máte rádi sladká jídla, postačí často i jako menší hlavní chod. Jedná se o natrhané kousky těsta, posypané cukrem s marmeládou. Pokud patříte mezi ty šťastlivce, kteří i po pořádném obědě mají ve sladké komůrce místo, tak vřele doporučuji ochutnat.

Strudel (závin) – Jablečný či tvarohový závin se podává ke kávě nejčastěji teplý s vanilkovou zmrzlinou, nebo s vanilkovou omáčkou.

 

Getränke (nápoje)

Soda Zitrone (sodovka s citrónem) - Sodovka s pořádnou porcí vymačkaného citrónu je oblíbeným  nápojem k obědu. Pravděpodobně zazní otázka od obsluhy, zda si přejete klein (0,3l), nebo gross (0,5l).

Leitungswasser (voda z kohoutku) - V Rakousku je naprosto běžné objednat si k obědu vodu z kohoutku. I tak musíte ovšem počítat s tím, že se cena bude pohybovat někde mezi 1-2 EUR.

Apfel Saft mit Leitungswasser (jablečný džus s vodou z kohoutku) - Rakušané zásadně pijí ovocné šťávy zředěné vodou. Pokud si ovšem budete přát pouze džus, řekněte si o Apfelsaft pur a čelte překvapenému obočí obsluhy, která se vám stejně pokusí vodu vnutit.

Bier (pivo) - Zde opět platí pravidlo; jiný region - jiné pivo. Nebojte se však zariskovat. Rakouská piva nejsou špatná.

Radler - Radler je nápoj složený z piva a sladké limonády. Běžně se používá Sprite nebo Fanta. Po celém Rakousku stačí říci pouze Radler a dostanete Radler. Jen, pokud vaše kroky povedou do Vorarlberska k Bodamskému jezeru, je třeba si říci o Radler süss, protože jinak dostanete pivečko smíchané s čistou vodou. A tady se nabízí otázka; proč by to proboha někdo chtěl pít?

Aperol Spritz - Alkoholický nápoj s Aperolem, Proseccem, sodovkou a plátkem pomeranče je ideální letní osvěžení. Bože, děkujeme ti za alkoholovou toleranci za volantem do 0,5 promile.

 

Ufff...tak a je to. Dobrý skutek učiněn. 

Doufám, že se vám díky stručnému přehledu podaří rychleji se zorientovat v meníčku a desetihodinová cesta na dovolenou snů se tak stane příjemnější.

Přeji vám, ať vám vyjde počasí, vycachtejte se i za mě, nafoukněte matračky, nahoďte bronz, ať kolegové v práci zblednou závistí, dejte si vychlazené Karlovacko (pokud si teda nevezete vlastní zásoby Plzně, to dá rozum) a užijte si prázdniny podle svého gusta...

 

...und Mahlzeit!

 

Autor: Tereza Lišková | neděle 30.7.2017 10:23 | karma článku: 31,72 | přečteno: 2538x
  • Další články autora

Tereza Lišková

Za sedmero horami a sedmero řekami...

Každý večer před spaním, loučí se dcera s uplynulým dnem pohádkou, či básní. Jsou-li dny náročné, odbudu ji procítěnou recitací a zavelím spánek. Zato jsou-li dny klidné a příjemně plynoucí...

15.5.2018 v 11:02 | Karma: 7,15 | Přečteno: 326x | Poezie a próza

Tereza Lišková

Maďar se představuje

Jsou tomu čtyři roky, když jsem se mamince svěřila, že jsem zamilovaná do muže, původem z jižního Maďarska. Jednalo se o vážnou známost, a proto jsem jí chtěla Maďara představit.

9.3.2018 v 11:16 | Karma: 25,69 | Přečteno: 1274x | Poezie a próza

Tereza Lišková

18 věcí, které můžete dělat, když Vánoce klepou na dveře

Očumovat nádherně nazdobené výlohy obchodů plné blikajících světýlek a jiných vánočních cingrlátek, dokud nedostanete epileptický záchvat.? Třeba.

23.11.2017 v 9:09 | Karma: 11,00 | Přečteno: 476x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Lišková

Než zvednete kotvy

Patříte mezi ty, kteří rádi jezdí prstem po mapách a sní o životě v zahraničí, ale váháte a bojíte se neznámého? Pak by vám mohlo přijít vhod pár rad od zkušené emigrantky...

16.11.2017 v 12:44 | Karma: 18,11 | Přečteno: 487x | Diskuse| Poezie a próza

Tereza Lišková

Dokonalá matka

Jsem dokonalá matka. Vždy dokonale upravená a oblečená podle poslední módy. Jsem skvělá kuchařka, matka, manželka i milenka. Dá to sice hodně práce a odříkání, ale rozzářená tvář dítěte a spokojený výraz manžela za to stojí.

22.9.2017 v 8:52 | Karma: 24,88 | Přečteno: 1181x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1206x
Jsem Češka žijící s Maďarem v Rakousku...tak si nalijte kávu, pohodlně se usaďte a pojďte si přečíst, jaké to je ;) Další články na: http://jestepetminut.cz

 

 

 

 

Seznam rubrik